20 de femei au început procedurile gratuite de fertilizare in vitro. Una deja e însărcinată

20 de femei au început procedurile gratuite de fertilizare in vitro. Una deja e însărcinată

Primele 20 de femei au început tratamentul gratuit de fertilizare in vitro. Una dintre paciente a rămas deja însărcinată în urma intervenției medicale. În total,  67 de cupluri asigurate medical au solicitat proceduri de fertilizare in vitro finanțate din fondurile de asigurare obligatorie medicală. 

Comisia de evaluare a Ministerului Sănătății a recepționat 67 de dosare în perioada aprilie - iunie 2017. Dintre acestea, două au fost respinse din motive medicale, iar 30 au fost acceptate. Ca urmare, comisia a eliberat pentru 30 de femei bilete de trimitere pentru efectuarea  gratuită a procedurilor de fertilizare in vitro. Restul dosarelor urmează să fie evaluate în timpul apropiat. Ministerul Sănătății a solicitat Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) să finanțeze 100 de proceduri de fertilizare in vitro anual.

Anterior,  CNAM a contractat  trei instituţii medicale private pentru prestarea serviciilor de fertilizare in vitro. Pentru 30 de proceduri compania a alocat peste 951 de mii de lei. CNAM achită pentru o procedură de fertilizare in vitro  31 729 lei. Această sumă nu include costurile pentru medicamentele administrate de paciente.

Procedura de fertilizare in vitro finanţată din fondurile de asigurare obligatorie medicală poate fi solicitată doar de cuplurile care deţin poliţă medicală.

În țară sunt aproximativ 140 de mii de cupluri infertile, de vârstă reproductivă. Dintre acestea, 3000 necesită tratament de fertilizare in vitro.

 

Foto simbol: mamaschool.by

Adaugă comentariu